Wintertriatlon Assen

Wintertriatlon

Wintertriathlon is een winterse variant van de triatlon. Zomertriatlon bestaat uit zwemmen, fietsen en hardlopen. De winterse variant bestaat uit schaatsen, langlaufen / hardlopen en op de mountainbike door besneeuwde gebieden fietsen. In Assen is sinds jaar en dag de Nederlandse kampioenschap wintertriatlon. De Nederlandse Marianne Vlasveld stond jarenlang aan de top van de langlauf variant van de triatlon. Onlangs heeft de Duitse Sigrid Lang de koppositie over genomen.

De Nederlandse Kampioenschappen die in Assen plaats vinden ieder jaar bestaat uit 20 km hardlopen, 100 km fietsen en 40 km schaatsen op de ijsbaan van Assen. Per 2005 is de afstand ook gehalveerd om het voor een groter publiek toegankelijk te maken om mee te doen. Ook worden triatlons georganiseerd door anderen, in Groningen, Alkmaar, Leiden, Enschede en Deventer. In Deventer is het echter wel een iets andere variant, namelijk hardlopen, schaatsen en daarna weer hardlopen.

De Nederlands kampioenen voor vrouwen zijn alsvolgt:

2013: 1. Roos Hoogeboom, 2. Eline Lute, 3. Geke Venema
2012: 1. Yvonna Tinga, 2. Bianca Broers, 3. Roos Hoogeboom
2011: 1. Sione Jongsta, 2. Irene Lako, 3. Lizette van der Ler
2010: 1. Mario Sterk, 2. Bianca Broers, 3. Cristha Hagel

De Nederlands kampioenen voor mannen zijn alsvolgt:

2013: 1. Teun Sweere, 2. Erik-Jan Spijkerman, 3. Bart van Haaren
2012: 1. Durk Fabriek, 2. Erik-Jan Spijkerman, 3. Teun Sweere
2011: 1. Wim Nieuwkeuk, 2. Teun Sweere, 3. Erik-Jan Spijkerman
2010: 1. Teun Sweere, 2. Wim Nieuwkerk, 3. Robert Beute

Winterduatlon

Als er een triatlon is, is er natuurlijk ook duathlon versie. De winterse duatlon bevat 54 ronden schaatsen. Die 54 ronden gelden voor de lange afstand, voor de korte hebben ze de helft genomen. De korte variant heeft dus 27 ronden. Voor de lange afstand moet je ook hardlopen om het Egmondermeer, ligt naast de ijsbaan, en een ronde is ruim 5,5 km lang. Voor de lange afstand moet je 2 rondes lopen en voor de korte afstand hoef je maar 1 ronde te lopen. Na het voltooien van de looprondes kan je via de zij-ingang de ijsbaan betreden en onderweg mag je water pakken bij de verversings ronde