Vakantie in Hallstatt, een idyllisch dorpje aan het meer 

Oostenrijk heeft veel moois te bieden. De geschiedenis van dit land heeft voor veel bijzondere plaatsen gezorgd, waar Hallstatt er een van is. Dit kleine plaatsje ligt aan de Hallstattersee, aan de voet van het Dachsteingebergte, bijna in het midden van Oostenrijk. Het plaatsje is zeer geliefd bij toeristen, maar dat is ook geheel terecht.

Ligging
Zoals hierboven vermeld ligt Hallstatt aan de Hallstattersee. Het is echter niet zomaar een dorpje aan een meer, maar is voor een deel gebouwd op een stijle rotswand. Hierdoor heeft het dorp zijn bijzondere uiterlijk gekregen, dat veel te vinden is op foto’s en schilderijen. Door de ligging tegen de rotsen aan, was deze plaats vroeger enkel te bereiken via het meer. Tegenwoordig kun je hier via tunnels in de bergen ook gewoon met de auto komen. Vroeger leefden de mensen hier vooral van de opbrengst van de zoutmijnen die het gebied rijk was. Hallstatt is dan ook gelegen in het zogenaamd Salzkammergut van Oostenrijk.

Architectuur en bijzondere gebouwen
De architectuur in Hallstatt is opvallend. Niet enkel omdat de stad tegen de rotsen op is gebouwd, maar er zijn ook delen half in de rotsen gebouwd. Daarnaast vind je hier de traditionele Oostenrijkse bouwstijl terug, met veel hout en leuke balkonnetjes. Een van de meest bijzondere plaatsen in Hallstaat is het Beinhaus, oftewel het knekelhuis. Omdat de begraafplaats zeer klein is, kon hier lang niet iedereen worden begraven. Als oplossing werden de graven eens in de zoveel tijd geleegd, waarbij de restanten van de doden in een kleine kapel werden opgeslagen. De schedels werden beschilderd waardoor iedereen later nog kon zien wat voor persoon het was geweest. Deze schedels kun je vandaag de dag nog steeds bezichtigen.

Bezienswaardigheden
Hallstatt is een prachtige plek om je vakantie door te brengen. Vanuit Hallstatt kun je een de veerboot nemen, waarmee je de hele Hallstattersee inclusief aangrenzende dorpen kunt bekijken. Als je het meer liever wat rustiger wilt verkennen, dan kun je ook een fluisterbootje huren. Vlakbij Hallstatt vind je een van de bekendste bergen van Oostenrijk, de Dachstein en je kunt op de Salzberg de oude zoutmijn bezichtigen. Daarnaast vind je hier ook nog verscheidene musea.