Snowboarden

Snowboarden is een sport waarbij je met een board van een helling gaat afdalen die besneeuwd is. De sport is afgeleid van het surfen over de golven. De eerste vormen van snowboarden waren met een bord die niet vast zat aan de voeten. Net als andere wintersporten kan snowboarden ook een gevaarlijke sport zijn. De meest voorkomende ongelukken bij het snowboarden zijn pilsbreuken en blessures aan de armen en schouders. Door het dragen van een helm voorkom je hoofdletsels.

Snowboard

Over het algemeen moet een snowboard de lengte hebben tussen schouderhoogte en neushoogte. Wel heeft een zwaar persoon een langer board nodig dan en lichter persoon. Ook hangt de lengte af van de flex, torsie en het doel waarvoor het gebruikt gaat worden. Freestyleboards zijn korter, die zijn makkelijker te draaien tijdens een sprong. Freerideboards zijn daarnaast weer langer, maar die zorgen voor meer stabiliteit bij hogere snelheden en geven je meer kans om beter op poedersneeuw te ‘drijven’.

Verschillende standen

Beginnende snowboarders hebben vaak hun achterste voet loodrecht op de lengte van het board staan en de voorste voet iets schuiner met de tenen naar voren. De meesten staan met hun linkerbeen naar voren toe. Deze stand heet regular. Wanneer de rechtervoet voor staat, heet de stand Goofy. Ook kan je met beide voeten naar buiten gedraaid staan, dan heet de stand Duckstance. Vooral freestylers gebruiken deze stand, je land makkelijker als je een fakie of switch heb gedaan. Natuurlijk gebruiken niet alleen freestylers deze stand maar ook andere snowboarders dit. Een nadeel is echter wel dat de gewrichten heel vermoeid raken en pijnlijk is als je het langdurig zo hebt gestaan.

Verschillende soorten

Snowboarden kan onderscheiden worden in verschillende soorten, namelijk:

  • Freeride: Je gaat gewoon de piste af snowboarden op je eigen snelheid;
  • Freestyle: Tricks, stunts en sprongen uithalen doe je in deze tak van de sport. Meestal gebeurt dit op rails, boxen, half-pipes en dergelijke en
  • Alpineboarden: Met alpineboarden gaat het om de snelheid en bochtenwerk. Deze sport zie je ook vaak terug bij de Olympische Winterspelen bijvoorbeeld, vaak worden snelheden van rond de 100 km/h gehaald!